Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Hoeveel planten en dieren in De Vaanders...?

De Vaanders is een vrij nieuw natuurgebied op de grens met West-Vlaanderen. Het ligt deels in Aalter, deels in Beernem. We hadden een vermoeden dat in het gebied heel wat soorten leven die er nog niet werden 'ontdekt'.

Het doel was dan ook om op zaterdag 3 juni 2017 zoveel mogelijk soorten planten, paddenstoelen en dieren te inventariseren om een idee te krijgen wat er voorkomt.

Bekijk alle waarnemingen van de 1.000 soortendag

Dankzij een goede verdeling van de specialisten doorheen de dag en over de verschillende soortengroepen, kon goed werk geleverd worden. Er waren ook enkele geïnteresseerden aanwezig die zich aansloten bij de groepjes, om zo wat kennis op te kunnen doen over natuuronderzoek en inventarisatie.

Opzet geslaagd?

Uiteindelijk zijn we gestrand op 728 soorten. Dit mogen we ongetwijfeld een bevredigend resultaat noemen voor één dag zoeken en determineren. De planten waren zoals gewoonlijk de meest soortenrijke groep met 204 soorten. Opmerkelijk waren bleke zegge, Sachalinse duizendknoop en grote ratelaar. Die laatste is waarschijnlijk het gebied binnengeslopen via één of andere maaibalk. Gekende soorten uit het gebied zijn onder meer waterviolier, dalkruid en kantig hertshooi.

Van de kevers werden 93 soorten gevonden, wat een mooi resultaat is voor deze niet zo evidente soortengroep. Een opvallende vondst was Lixus angustatus. De soort is algemeen rond de Middellandse Zee, maar wordt meer en meer in ons land gevonden. Het is een zaadeter die mogelijk invasief kan zijn en schade kan berokkenen aan de bonenteelt. Ook Hoplia graminicola, een soort rozenkever, is het vermelden waard.

Wat de nachtvlinders betreft werden rond onze twee nachtvlinderlampen 84 soorten gevonden. Hier vermelden we vooral het bont halmuiltje (Oligia versicolor) als speciale soort. Van de micromot Aphelia paleana of gele bladroller werd een rups gevonden.

Bij de vliegen en muggen werden 67 soorten gezien, waaronder enkele heel zeldzame parels zoals de gele myoplepta (Myolepta dubia) en de prachtige juweelzweefvlieg (Caliprobola speciosa). Ook bij de libellen was het scoren, met onder andere de eerste waarnemingen voor het gebied van gaffelwaterjuffer en plasrombout. Bij de zoogdieren waren er mooie waarnemingen van ree en vos en de lifetraps leverden gewone bosmuis en rosse woelmuis op.

Meten is weten

En zo zijn er nog vele interessante waarnemingen gebeurd op deze boeiende dag. Zo is de soortenlijst van het gebied op één dag tijd aangevuld met bijna 400 soorten! Kennis van een natuurgebied is onontbeerlijk voor het begrijpen van de ecologie van een gebied en bijgevolg ook voor het te voeren beheer. Daarnaast is het sensibiliseren en nieuwe mensen aanspreken voor wat betreft het onderzoeken en inventariseren van de natuur een belangrijke doelstelling van een 1.000 soortendag.

 

Jan Versigghel

 

Is onderzoek en inventarisatie iets voor jou?

Wil je je graag verdiepen in een bepaalde soortengroep of je kennis bijschaven? Ga mee op één van de excursies rond planten, paddenstoelen, insecten of zoogdieren. Neem contact op met de Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland via chris.bruggeman@skynet.be of www.natuurwerkgroepmeetjesland.be.

Je kan je waarnemingen ingeven op waarnemingen.be. Zo help je zelf actief mee aan het vergroten van de natuurkennis over onze regio.