Toen ik dit boek ter hand nam, begreep ik aanvankelijk niet goed wat men met dit boek wilde. Bij het lezen werd me duidelijk dat het vooral is bedoeld voor studenten, ambtenaren, politici en projectontwikkelaars.

Het boek geeft praktijkvoorbeelden over het thema ‘ecopolis’. Het is een visie op onze woonruimte waar dichtbij huis plaats is voor groen, voor kinderen, openbaar vervoer, cultuur en ontspanning. Duurzame technieken rond ondermeer zonne-energie, watergebruik en isolatie worden hier toegepast. Zoals we in het voorwoord lezen: “… een stad die verantwoordelijkheid kan opnemen voor haar eigen verbruik van natuurlijke rijkdommen”. En die duurzame stedenbouw is helemaal niet ver van ons bed: zo worden voorbeelden uit Bassevelde en Gent aangehaald. Uiteraard is er ook plaats voor buitenlandse projecten, vooral dan in Scandinavië en Duitsland.

De structuur en lay-out van het boek kan stukken beter en aan de slechte kwaliteit van de beelden (de lage resolutie maakt de foto’s minder leesbaar) heb ik me al helemaal geërgerd. Niettemin zou dit handboek op het nachtkastje moeten liggen van elke schepen van ruimtelijke ordening, van elke stedenbouwkundig ambtenaar of architect.

Gaea Rysselaere

Duurzame stedenbouw in woord en beeld . Gids met praktijkvoorbeelden voor de transitie naar een ecopolis / Eva Heuts ; Erik Rombaut . – Antwerpen: VIBE, 2010 . – 164 p. – ISBN 978 90 4860 7341. 40 euro (te koop op www.vibe.be)

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum.