Hoe overleef je flink en onbevangen – voor een paar dagen tenminste – langs wegranden en bos, of in hei en dal? Hierop geeft deze handige en knap verzorgde veldgids een afdoend antwoord: hij stelt de volledige lijst voor van de eetbare én giftige planten die ons land rijk is en vergezelt dit alles van even eenvoudige als smakelijke recepten.
De indeling van het boekje is doorzichtig en gemakkelijk naspeurbaar. Na een inleidend hoofdstukje over natuurbeleving bij het inzamelen van natuurproducten, alsook een geheven vinger over de giftige planten, volgt de tabel (gerangschikt naar vruchtkleur) van de ons bekende bessen, vruchten en noten. Het fotomateriaal waarover de gids beschikt is van uitstekende kwaliteit en maakt een determineertabel voor de planten niet echt noodzakelijk. In het tweede deel komen de wilde kruiden aan de beurt, geclassificeerd volgens bloesemkleur. Hier wordt de juiste herkenning van de plant een stuk problematischer (bijvoorbeeld voor de schermbloemigen): ik raad iedereen aan, die met trefzekerheid een wild kruid wil op naam brengen, om een flora te raadplegen.
Een mooi uitgegeven veldgids en voor elke lekkerbek een hebbeding!
Rino dall’Asta
Eetbare & giftige wilde planten. Ruim 200 kruiden, vruchten en noten (Bruno P. Kremer)
Utrecht: De Fontein; Tirion, 2011
ISBN 978 5210 731 8
16,95 euro
Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum