Zoals vele natuurliefhebbers heb ik een bijzondere voorliefde voor dagvlinders. Hun sierlijke bewegingen, prachtige kleuren en breekbaarheid hebben menig wandelaars ontroerd en verstomd. Helaas gaat het (nog steeds) niet zo goed met onze Vlaamse dagvlinders. We moeten er dan ook blijvend werk van maken om de kwetsbare soorten te beschermen. Dit boek belooft een sterke wetenschappelijke onderbouw en toegankelijke praktijktips voor beheers- en beschermingsmaatregelen. Ik ben benieuwd!
Het boek dat voor mij ligt is – eerlijk waar – een prachtexemplaar. Zelfs vóór je begint te lezen is het naar waarde te schatten door de zeer overzichtelijke en verzorgde lay-out, de vele foto’s van hoge kwaliteit en de nuttige en eenvoudig te interpreteren verspreidingskaarten en grafieken. In de inleiding word je als lezer meteen warm gemaakt voor de vlinderwerkgroep van Natuurpunt, krijg je tips voor het fotograferen van vlinders en kom je te weten welke nieuwe inzichten en kennis sinds het uitbrengen van de vorige dagvlinderatlas (1999) hebben geleid tot deze volledig nieuwe editie. In de volgende hoofdstukken word je volledig ondergedompeld in de ecologie van dagvlinders, hun toestand in Vlaanderen en boeiende soortbesprekingen. De laatste twee hoofdstukken zijn wellicht de belangrijkste en vormen een praktische en verklarende gids om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Het boek is vlot leesbaar en helder geschreven.
Helaas heb ik niet de tijd gehad om de ruim 500 bladzijden volledig door te lezen, maar ik hoop er ooit tijd voor te kunnen maken. Iedereen die – zij het professioneel of hobbymatig – met dagvlinders bezig is en bekommerd is over hun toekomst, moet deze ‘bijbel’ op de boekenkast hebben staan!
Lindsay De Decker
Dagvlinders in Vlaanderen: nieuwe kennis voor betere actie (Dirk Maes, Wouter Vanreusel, Hans Van Dyck)
Tielt: Lannoo, 2013
544 p.
ISBN 978 94 014 0790 8
39,99 euro
Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum