Deze oorspronkelijk Duitse uitgave uit 2007 mag er best zijn. Het is een lijvig werk, maar het omvat dan ook alle soorten van Europa en Noordwest-Afrika. Er werd trouwens niet gekeken op een foto meer of minder, overigens stuk voor stuk uitstekende beelden – wat het boek nog aantrekkelijker maakt.
Een uitgebreide inleiding beschrijft de evolutie en het leven van vleermuizen. Er wordt met verduidelijkend beeldmateriaal ingegaan op echolocatie en op voedsel. Zo werden de uitwerpselen van verschillende soorten onderzocht en vond men restanten van mieren bij laatvlieger en een hooiwagen bij de grootoorvleermuis. We lezen meer over het gedrag en de verblijfplaatsen van vleermuizen. Geen enkel aspect blijft onbesproken: zo heeft men het ook over de leeftijdsstructuur van de populaties, over vervelende parasieten waar vleermuizen last van kunnen hebben en over de huidige bedreigingen voor deze bijzondere dieren.
Het grootste deel van het boek omvat de beschrijving van de verschillende soorten, die start met een geïllustreerde determinatietabel. Ik doorblader de rest van het boek en kom naast de minder spectaculaire soorten van bij ons ook Oost-Europese en Afrikaanse soorten tegen zoals de vliegende honden en langstaartvleermuizen. De teksten zijn doorspekt met verwijzingen naar recent onderzoek. Ook hier is het puike fotowerk opvallend. Naast de algemene gegevens komen we meer te weten over de bedreigingen per soort en welke beschermingsmaatregelen nodig zijn. Men aarzelt ook niet om openstaande vragen over de soort op te werpen. Dat maakt meteen duidelijk dat nog heel wat onderzoek nodig is om deze prachtige dieren te kunnen doorgronden.
Gaea Rysselaere
Vleermuizen. Alle soorten van Europa en Noordwest-Afrika. Biologie, kenmerken, bedreigingen (Christian Dietz et al.)
Utrecht: De Fontein; Tirion, 2011
400 p.
ISBN 978 90 5210 739 4
59,95 euro
Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum.