Bijentuin op zakformaat
Toegegeven: de cover alleen al zou mij verleiden om het boek aan te schaffen. Maar toch eerst even wat verder bladeren…
De vormgeving ligt in elk geval in de lijn van de verwachtingen die de cover schept. Het boek is duidelijk geschreven ter promotie van de ‘Week van de bij’ en bevat dan ook heel wat tips waarmee je meteen aan de slag kan.
Je kan er meteen invliegen door bijenborders aan te leggen. Men slaagt er gelukkig goed in om de sfeer van de borders mooi weer te geven. Het is immers moeilijk om een tuin te fotograferen zonder dat alles in groen opgaat. Er worden plantensoorten opgesomd die interessant zijn voor een gemengde border, een snijbloemenborder enz., gevolgd door tips hoe je het moet aanpakken.
Ook bijvriendelijke bloembollen en bomen komen aan bod. En waarom niet je gemeente stimuleren om ook speelzones, begraafplaatsen en schoolzones te vergroenen?
Tussendoor komen enkele mensen aan bod die gefascineerd zijn door bijen: een tuinontwerper, een bijenspecialist, een rozenkweker,… Ook een bijenplantenlijst (met niet enkel inheemse soorten) kon niet ontbreken.
Wie verder door wil gaan op dit thema, raad ik het boek Planten van hier aan, dat focust op inheemse planten en op grote terreinen.
Gaea Rysselaere
Zakboek voor de bijentuin (Bart Vandepoele, Bruno Remaut, Marc Verachtert)
Lannoo, 2019
175 p.
ISBN 978 94 014 5857 3