Seizoenskoken met wilde (on)kruiden en fermenteren

Wie interesse heeft in het aanleggen van een voedselbos vraagt zich misschien ook af hoe je ermee kan koken. In deze kookworkshopreeks gaan we samen met Lieve Ferdinande ontdekken hoe we al dat lekkers verwerken. Denk aan verrassende ingrediĆ«nten, want alles wat de natuur te bieden heeft is in elk seizoen anders. Deze workshop is […]

Cursus composteren

In deze cursus leer je een voor jouw tuin geschikt composteringssysteem kiezen, je hoop vakkundig opzetten en beheren. Wanneer is je compost klaar, en hoe haal je de juiste temperatuur? Hoeveel compost moet je nu precies gebruiken en wanneer? Er is uiteraard ook tijd voor jullie vragen. Trefpunt: 19u30-22u, OC Kerkem, Rerum Novarumstraat 24, Aalter […]

Vogelkijken nabij Oostburg (NL)

Bij Wilfried Sleidinge-Dorp, Sleidinge, Belgiƫ

Nabij Oostburg heeft de natuurorganisatie 'Het Zeeuwsche Landschap' enkele pareltjes aangelegd die zeker in herfst en winter voor vogels Ć©n vogelkijkers het bezoeken waard zijn. Een uitgerekt krekenrestant ten zuidwesten van het stadje is de Sophiapolder, de vroegere passageule die eeuwen geleden stroomde van Cadzand tot de Braakman. Sedert 1997 is dit unieke gebied als […]

Uitstap door de Uitkerkse Polder

Sleidinge Dorp, aan de pomp Sleidinge Dorp, Sleidinge, Oost-Vlaanderen, Belgiƫ

De Uitkerkse Polder is een natuurgebied van 1 400 hectare, waarvan 650 hectare beheerd door Natuurpunt. De rest zit onder de vleugels van het Agentschap Natuur en Bos. Het is een Europees Natura 2000 gebied waaraan dus instandhoudingsdoelstellingen verbonden zijn. Het gebied staat niet (meer) in direct contact met de zee maar is in de […]

Wintergasten in de Autrichepolder (Westdorpe – NL)

Sleidinge Dorp, aan de pomp Sleidinge Dorp, Sleidinge, Oost-Vlaanderen, Belgiƫ

Sedert 2003 is de Autrichepolder ingericht als natuurreservaat en rust- en broedgebied voor vooral eenden en ganzen. Initieel was het door Staatsbosbeheer aangelegde gebied 32 hectaren groot. Door aanplantingen op ruilgronden met landbouw en gronden toe te voegen (+40 ha) voor weidevogels in 2008 kreeg het gebied zijn huidige omvang. De laatste opmerkelijk ingrepen waren […]

Natuurexcursie in de Assebroekse Meersen

Sleidinge Dorp, aan de pomp Sleidinge Dorp, Sleidinge, Oost-Vlaanderen, Belgiƫ

De Assebroekse Meersen is een natuurgebied van 82 ha gelegen nabij de wijk Ver-Assebroek, ten zuidoosten van Brugge. Het is een geheel van laaggelegen vochtige weiden en hooilanden omringd door knotwilgen en populieren. Het vormt samen met andere natuurgebieden zoals het Beverhoutveld, De Gemene Weiden, de Steenbrugse Bosjes een gebied van 420 ha aan waardevolle […]

Snoeicursus bessenstruiken

wordt meegedeeld na inschrijving Evergem, Belgiƫ

Demonstratie van alle technieken. We overlopen de aalbes, kruisbes, honingbes, zomer- en herfstframboos, braambes, zwarte bes, druif en vijg. Lesgever: Wouter Demey (Velt-docent) Locatie: in de tuin van een Velt-lid, Driesstraat, Knesselare (exacte adres volgt bij inschrijving) Deelname: 15 euro (Velt-leden) / 20 euro (niet leden); schrijf je hier in Contact: nieuws.aalter@velt.nu

ā‚¬15

Kookworkshop: seizoenskoken – lente

wordt meegedeeld na inschrijving Evergem, Belgiƫ

We genieten van een heerlijke tuin en gaan samen gezellig een hele avond kokkerellen en smullen. ā€™t Is lente! Het goede nieuws is dat er al heel veel lekkere blaadjes zijn. In de winkel, maar ook gewoon in het wild. We doen al plukkend een wandelingetje in de tuin en maken met onze oogst heerlijke […]

ā‚¬30

Workshop thee beleven

Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Bellem Bellemdorpweg 5A, Aalter, Oost-Vlaanderen, Belgiƫ

Geniet je graag van een lekker kopje thee of infusie (kruidenthee)? In deze demonstratie neemt Hilde Degryse jullie mee op smaakreis langs de theeplant en smaakvolle kruiden. Hoe zet je een goed kopje thee, hoe gebruik je de kruiden uit je tuin en nog zoveel meer wistje-datjes. Alles wordt haarfijn besproken en geproefd! Deelname: 15 […]

Workshop fermenteren: frisse fermentjes

wordt meegedeeld na inschrijving Evergem, Belgiƫ

Gaat door in regio Aalter-Brug bij een beginnend voedselbos. Deelname: 25 euro (Velt-lid) / 30 euro (niet-lid); plaatsen zijn beperkt (max. 6p)! Vragen? nieuws.aalter@velt.nu Deze workshop is onderdeel van een reeks van 8 workshops, waarin we koken en fermenteren doorheen de seizoenen. Telkens koken we op een zaterdag en fermenteren we op eenĀ  woensdagavond. Je […]

ā‚¬30