Natuurpunt en zorg voor het milieu, dat zijn twee handen op één buik. Wij moedigen je dan ook aan om zoveel mogelijk te recycleren. Sommige fracties zijn voor ons bovendien interessant omdat we er een bescheiden bedrag aan overhouden voor de aankoop van natuur. Want als wij natuur aankopen, moeten we een aanzienlijk deel van de aankoopprijs zelf ophoesten via giften, sponsors en acties.
Dump je lege printertoners bij ons
Wat doe jij met de lege toners van je printer? Breng ze binnen op één van de Meetjeslandse inzamelpunten. De ingezamelde patronen worden opgehaald door een bedrijf dat ze recycleert. Een goede zaak voor het milieu! Per ingezamelde toner stort het bedrijf een bijdrage ten voordele van één van de Meetjeslandse natuurgebieden van Natuurpunt. Bovendien verkoopt het bedrijf de hervulde toners. Per verkochte toner gaat nog eens 1 euro naar Natuurpunt. Wil je zelf toners aankopen, ga dan kijken op www.tomson.be.
Opbrengst
Dankzij deze inzamelpunten worden de toners hervuld en opnieuw gebruikt. Met de opbrengst daarvan zorgen we voor nieuwe natuur in het Meetjesland.
Hervulde inktpatronen kopen
De ingezamelde cartridges worden opnieuw gevuld en verkocht door Tomson, de specialist in het hervullen van inktpatronen en cartridges. Op www.inktpatronenvoornatuurpunt.be kan je aan zeer scherpe prijzen inktpatronen kopen.
De inktpatronen zijn van prima kwaliteit en geschikt voor alle merken van printers. Ze zijn tot 40% goedkoperdan originele patronen. Ze bevatten meer inkt (dus meer printen!) en zijn binnen de 2 dagen bij je thuis geleverd.
Trouwens: Tomson levert voor elke bestelling een financiële bijdrage aan natuurbehoud in Vlaanderen. Prachtig, niet?
Inzamelpunten
Een overzicht van alle Natuurpunt-inzamelpunten in het Meetjesland:
- Bellem (Aalter): Vrije Basisschool Bellem, Lotenhullestraat 30
- Assenede: Creatief Begeleidingscentrum Krekenland, Schoolstraat 3
- Eeklo: secretariaat Natuurpunt en Partners Meetjesland – INZAMELPUNT STOPGEZET
- Evergem: Drukkerij Van Herck, Eeklostraat 5 (t.v.v. de Kiekebossen in Evergem)
- Waarschoot: containerpark, Stationsplein
- Wachtebeke: Dagbladhandel Noi Quattro, Smishoek 3
Bezorg ons je afgestempelde postzegels!
Het principe is al even eenvoudig als doeltreffend: verzamel afgestempelde postzegels (ook al zijn het maar heel gewone zegels) en breng ze naar één van de inzamelpunten. Brieven van een Antilliaanse pennenvriend, geboortekaartjes, late kerstwensen, vroege kerstwensen en wat nog allemaal meer, één ding hebben ze gemeen: ze dragen een postzegel. Por je vrienden, buren en kennissen aan en samen zorgen we voor een ongeziene postzegelhoop!
Opbrengst
De postzegels worden per kilogram verkocht door een gespecialiseerde zaak. De opbrengst van deze actie gaat naar de aankoop van natuurgebieden in het Meetjeslands Krekengebied.
Inzamelpunten
Eeklo:
- Secretariaat Natuurpunt en Partners Meetjesland – contactgegevens
- Wim Slabbaert, Euromarktstraat 1
Sint-Laureins:
- Bart Vandevoorde, Rommelsweg 62
Assenede:
- Chris Van Hoecke, Groenendijkstraat 14
Kurken verzamelen
Wijnliefhebber of connecties bij een restaurant? Wij verzamelen kurken! Aan deze actie verdienen we zelf niets, maar de natuur des te meer. Want dankzij het recycleren van kurk kan het oogstritme van de kurkbomen gerespecteerd worden.
Een tweede leven voor kurken
Geniet rustig verder van je wijntje, maar vergeet niet om de kurken te sparen. Echte kurken worden steeds zeldzamer omdat de kurkeiken waarvan ze gemaakt worden verdwijnen.
Kurk wordt om de 9 jaar geoogst: men trekt de kurkschors van de kurkeik en de boom zal deze vervolgens gedurende 9 jaar herstellen. Dan pas kan men opnieuw kurk oogsten. Hoe ouder de boom is, hoe beter de kwaliteit van de kurk. Kurkeiken vindt men voornamelijk in de landen langs de Middellandse Zee. De productietijd van de kurk wordt verminderd om aan de sterke vraag te kunnen voldoen, waardoor de bomen sneller uitgeput raken.
Verwerking van je gespaarde kurken
Het verwerken gebeurt ondermeer bij Mariënstede vzw in Dadizele. Deze vereniging biedt volwassenen met een verstandelijke handicap woongelegenheid aan. Daarnaast zijn er verschillende ateliers waar aan deze mensen een kwaliteitsvolle dagbesteding op maat wordt aangeboden. Het verwerken van de kurken bestaat uit verschillende deelstappen, waarin de medewerkers elk een activiteit vinden die hen boeit. Via het Sinterklaasfonds kreeg het atelier eerder al financiële middelen om een maalmachine aan te kopen.
De kurken worden eerst gesorteerd: synthetische kurken en ijzertjes worden er manueel uit gehaald en van de portofles-kurken wordt het plastic afgezaagd. De echte kurk wordt vermalen in een professionele maalmachine, die bijna volledig zelfstandig door de cliënten kan bediend worden. Daarna wordt de gemalen kurk verpakt in zakken van 100 liter. Een ecologische bouwfirma (zoals Wonen en Natuur in Ruiselede) verkoopt dit natuurproduct als de akoestische en thermische isolatie van gebouwen.
Door kurken te sparen zorg je dus niet alleen voor minder afval, je bezorgt de mensen met een handicap ook een zinvolle dagbesteding! Meer informatie vind je op www.marienstede.be. Ook Heuvelheem vzw (een dienstverleningscentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking) in Oudenaarde verwerkt sinds 2008 kurken. Hun inspiratie haalden ze bij Mariënstede. Onze kurken worden bij hen verwerkt.
Ook andere organisaties zijn bezig met kurkrecyclage. De Waalse bvba ‘Le petit liège’ (het kurkje) zamelt sinds 1996 kurken in van over heel België en zelfs Frankrijk. De inzamelpunten staan op een kaart van België aangegeven op www.recycork.be. Zo is een pak containerparken al aangesloten op het systeem.
Isolatiemateriaal
Het gerecycleerde kurkmateriaal boet niet in aan kwaliteit en is bovendien een uitstekende isolator. Kurk voelt aangenaam warm aan omdat het de warmte van de omgeving vasthoudt zonder een geleider te zijn. Kurk is antistatisch (het trekt geen stof aan), is onbrandbaar en elastisch. De vermalen kurkkorrels kunnen puur gebruikt worden of tot platen geperst worden. Die dienen als natuurlijk isolatiemateriaal.
Kurken isolatiemateriaal kan je kopen in winkels die ecologisch bouwmateriaal verkopen, zoals bijvoorbeeld Ecostore (Gent) en Wonen en Natuur (Ruiselede).
Waar afleveren?
Er zijn verschillende locaties waar je je kurken kan inleveren. Dit kan onder meer in ons NPM-secretariaat in Eeklo (contactgegevens). Ook de containerparken van Aalter, Assenede, Zelzate en Wachtebeke zamelen zuivere kurken materialen in (ook kurken schoenzolen, zuivere kurkvloeren enz.). Bekijk de inzamelpunten van Recycork.
Wil je zelf een inzamelpunt oprichten? Contacteer dan Heuvelheem (het dichtste verwerkingspunt in de buurt van het Meetjesland), Mariënstede of Recycork.
Deze actie levert Natuurpunt financieel niets op, maar is daarom niet minder belangrijk!