Het Meetjeslandschap vroeger en nu
Waarom deze posterreeks?
‘Het Meetjeslandschap vroeger en nu’ is een posterreeks die gesubsidieerd werd door Erfgoedcel Meetjesland. Er kwamen vijf posters uit in de loop van 2016 en 2017, die telkens een ander erfgoedaspect in het Meetjeslands landschap belichten. De meeste foto’s vind je ook op de Erfgoedbank Meetjesland.
Met deze posterreeks wil Natuurpunt en Partners Meetjesland het landschap van onze streek in de verf zetten. In de posterreeks maak je kennis met elementen die al eeuwenlang aanwezig zijn in het Meetjeslandse landschap, maar die heel weinig in de aandacht komen. Bovendien is Natuurpunt als natuur- én erfgoedvereniging één van de belangrijke spelers in het historische landschap.
Je kan elke poster hieronder gratis downloaden. Enkele posters zijn ook nog beperkt gratis verkrijgbaar in het secretariaat van Natuurpunt en Partners Meetjesland. Alle heemkundige kringen en ook de Meetjeslandse middelbare scholen kregen een pakketje van elke poster.
Gelieve de bron te vermelden bij gebruik van het materiaal.
Poster 1: hakhout
De geschiedenis van een bezemsteel
Tot nauwelijks honderd jaar geleden was er geen sprake van kunststof. Voor het maken van werktuigen waren de mensen grotendeels aangewezen op hout. Vaak had men geen dikke bomen nodig, maar wel dunne takken die dienst deden als bezemsteel of weidepaal.
Poster 2: waterloop de Kale
De Kale, waterloop met een lang en kronkelig verhaal
Waar kent deze waterloop zijn oorsprong? Het begint dertigduizend jaar geleden en dan springen we op het Plateau van Tielt en belichten we het ontstaan van de verschillende kanalen in Oost- en West-Vlaanderen. We kijken hoe de Kale er vandaag uit ziet en hoe deze kronkelende waterloop het landschap heeft bepaald.
Poster 3: de Meetjeslandse polders
Een overwegend Romeins landschap met een likje zeevernis
Stormvloeden en overstromingen, land gewonnen op de zee, heroïsche namen als de Elisabethvloed, geweldige gebeurtenissen die ons de kreken opleverden en later dijken. Daar tussenin vruchtbare akkers en alles wat naar ons gevoel nu bij de polder hoort. Zo kennen we de geschiedenis van het Krekengebied van Sint-Laureins en Assenede. Of tenminste: een stukje ervan. Want verder dan de middeleeuwen reikt deze geschiedenis meestal niet.
Poster 4: vergeten (on)kruiden in de keuken
Eetbaar Meetjesland: het landschap als voorraadkast
Terwijl ons voedsel tegenwoordig uit elke uithoek van de wereld komt, was men amper honderd jaar geleden vooral aangewezen op wat er in de eigen omgeving te vinden was. Hippe termen als ‘wildplukken’ en ‘planthunting’ wijzen op een nieuwe beweging in die richting. Wilde planten krijgen meer en meer ingang in het betere restaurant. Nieuwe recepten geven ‘onkruid’ weer zin.
Poster 5: de bezembinders van het Maldegemveld
Een oude ambacht nieuw leven inblazen
Het gehucht Kleit in Maldegem stond ooit bekend als het ‘bezembindersdorp’. De grondstof voor hun bezems, vooral berk, was dan ook volop aanwezig op het naburige Maldegemveld. Het Maldegemveld is vandaag een natuurgebied van 129 hectare van Natuurpunt, ooit was het een gebied van 2.000 hectare.