wandelpaden aanwezig
fietspaden in de buurt
wandelpaden aanwezig
fietspaden in de buurt
Tussen het Maldegemveld en de West-Vlaamse grens liggen enkele verspreide bosgebiedjes, waaronder het Torrebos (of Kapellebos) en het Kallekesbos. Samen vormen ze het natuurgebied Burkel.
Grote delen van Burkel zijn niet ideaal voor landbouw door de ondiepe kleilaag en de daarop gelegen zure, voedselarme zandgrond. Zo ontstond door de eeuwen heen een lappendeken van schrale graslanden met verspreide, vochtige bossen. In het voorjaar tooien een aantal van die vochtige bossen zich in een prachtig tapijt van bloeiende planten.
Het Torrebos is een interessante stapsteen tussen de grotere bosgebieden van Burkel en Drongengoed. Het is een zeer gevarieerd eiken-berkenbos, rijk aan boskers en met een goed ontwikkelde ondergroei van ondermeer hulst, gelderse roos en eenstijlige meidoorn. Ook de adelaarsvaren komt er voor. In het najaar is dit bos zeer rijk aan paddenstoelen.
Het Torrebos (7 hectare) is sinds 1998 eigendom van Natuurpunt, dat ook zorgt voor het beheer. Een goede 2 hectare ervan is enkel in beheer, niet in eigendom. Natuurpunt wil het gebied in de eerste plaats toegankelijk houden voor bezoekers. Op langere termijn wil de vereniging hier en in enkele aanpalende percelen het kleinschalig mozaĆÆeklandschap verder ontwikkelen. Want zo moet het er destijds hebben uitgezien: graslanden en bos afgewisseld met verspreide struwelen, spontane bosopslag, houtkanten en dreven. In het Torrebos zelf moet zich dankzij een goed bosbeheer een zuur eiken-berkenbos ontwikkelen.
Een deel van dit bos is in volle ontwikkeling: Natuurpunt plantte er eind 2020 2,5 hectare gemengd bos aan. Met wat geluk tref je er een bijzondere vlinder aan onder de mooie zomereiken: de eikenpage is vooral tegen de avond van een warme zomerdag te zien. Of je ziet een buizerd of een schuwe ree aan de rand van het Kallekesbos.
Aan het weiland halverwege het bos vliegen eind juni op de partijen bramen en wilde kamperfoelie in de dreefrand kleine ijsvogelvlinders onstuimig over en weer. Deze zeldzame vlinder is typisch voor vochtige bosranden. Anders dan bijvoorbeeld een dagpauwoog is het geen vlinder die je in de tuin op bezoek zal krijgen.
Het bospad gaat over in een rabat, een opgehoogde beboste berm tussen afwateringsbeekjes. In het bos staan oude dode kastanjebomen met gedraaide schors. Net als enkele dode zomereiken blijft Natuurpunt van dit staand, dood hout af omdat het de perfecte broedgelegenheid vormt voor de vijf spechtensoorten en boomklevers die hier kunnen waargenomen worden. Hier staan overigens ook enkele kerngezonde eeuwenoude zomereiken, naast een mooi perceel hakhout van gewone esdoorn.
Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep.
Lees meerĀ over onze natuurgidsenwerking.
Ontdek dit natuurgebied te voet of met de fiets. Klik op de routes hieronder en ontdek de omgeving. Je kan er ook gratis gps-tracks downloaden.
Wil je nog andere natuurgebieden ontdekken? www.npmeetjesland.be/fietsenwandel
Dankzij jouw steun kan dit natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je krijgt een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro, waarmee je tot 45%Ā van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen. Overschrijven kan op rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 (BIC: GEBABEBB) van Natuurpunt Beheer, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, met vermelding van ‘projectnr. 6639 Burkel-Torrebos’.
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt Meetjeslandse Cuesta organiseert jaarlijks heel wat beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met de conservator van het gebied.
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt Meetjeslandse Cuesta organiseert jaarlijks heel wat beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met de conservator.
Natuurpunt Meetjeslandse Cuesta
Dirk Develter (conservator)
050 71 91 82
dirkdevelter@natuurpuntmeetjeslandsecuesta.be
www.natuurpuntmeetjeslandsecuesta.be
Hieronder vind je links naar enkele interessante artikels en pagina’s.
In dit gebied heb je kans op een ontmoeting met een ree. Bekijk onze filmpjes en leer iets bij over deze elegante dieren.