wandelpaden aanwezig
Beschrijving
Natuurpunt Aalter kocht in 2012 een natuurgebied aan de Ganzeplas in Aalter. Het āGanzeveldā zoals we het hebben gedoopt, omvat 28 ha bos en 5 ha grasland. Door het Ganzeveld goed te beheren willen we er een goede thuis van maken voor planten en dieren. Een deel van het bos is intussen permanent opengesteld voor het publiek.
Zuidelijke rand van het Bulskampveld
Het Ganzeveld ligt in het zuiden van het Bulskampveld. Dit gebied strekte zich uit van Ruddervoorde tot Bellem. āVeldā wijst op een open landschap met voornamelijk heidebegroeiing en struikgewas. De bodem was vroeger te schraal en de middelen waren te beperkt om de heide te ontginnen. Deze veldgebieden werden vroeger āwastinesā of āwoeste grondenā genoemd. Het Bulskampveld was omstreeks 1650 zowat 10.000 ha groot en 70% was nog zuiver veldgebied of heide. Het Ganzeveld vormde vroeger Ć©Ć©n geheel met de Kraenepoel en de Markettebossen. Door de aanleg van de E40 tussen 1930 en 1950 werd het gebied doorsneden.
Op de Ferrariskaart uit 1769 is duidelijk te zien dat drogere gronden als heide gekarteerd werden. Ten tijde van Napoleon (begin 19de eeuw) kwam een eerste ontginningsperiode, waarbij de heide ingedeeld werd in grote blokken omgeven door dreven van voornamelijk beuk. De blokken zelf werden beplant met naaldhout. Een gedeelte werd tijdelijk als landbouwgrond gebruikt. Later werden enkele stukken opnieuw omgevormd naar bos.
Wat leeft er in het bos?
We vinden in het gebied restanten van eiken-berkenbossen. Deze bossen worden van nature gedomineerd door zomereik, aangevuld met ruwe berk. In het Ganzeveld zijn ze echter vaak aangeplant, net zoals vele Amerikaanse eiken. Typische soorten in de struik- en kruidlaag zijn spork en lijsterbes, pijpenstrootje en pilzegge. Daarnaast komen ook echte naaldhoutaanplanten voor. Daar ontbreekt de struik- en kruidlaag meestal. Zoogdieren zoals ree en eekhoorn voelen zich goed thuis in het bos. Ook voor veel vogelsoorten is het bos zeer belangrijk. Ondermeer boomvalk, wespendief en zwarte specht komen er (al dan niet jaarlijks) tot broeden.
Na recente kappingen van de vroegere eigenaar stelden we op de open plekken een sterke heideontwikkeling vast. We vinden er soorten zoals struikheide, brem en gewoon struisgras. Een belangrijk erfgoedkundig element in het landschap is het blokvormig ontginningspatroon met de typische beukendreven. De historische en ecologische waarde van de oudere beuken is groot.
Beheer
Kansen voor meer natuur
Door een gericht beheer willen we de natuurwaarden in het Ganzeveld versterken. Daarom werd een beheerplan uitgewerkt. De hoofddoelstelling is een structuurrijk bos te bekomen, stap voor stap. Door gerichte dunningen wordt het bladerdak opengewerkt en vindt spontane verjonging van het bos plaats. Door groepsgewijze kappingen worden open plekken in het bos gecreƫerd. Natuurlijk bevorderen we bij de verschillende maatregelen streekeigen en inheemse soorten, ten nadele van exoten zoals Amerikaanse eik en de naaldhoutaanplanten. De ingrepen moeten leiden tot een mooi, gestructureerd bos waarin open plekken afgewisseld worden met meer gesloten plekken, waar jonge en oudere bomen door elkaar staan en er een soortenrijke struik- en kruidlaag voorkomt.
We willen graag ook meer dood hout, want dat zorgt paradoxaal genoeg voor meer leven in het bos. Veel dieren en planten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van dood hout, zoals spechten en andere holenbroeders, vleermuizen en vele insecten- en paddestoelensoorten. We gaan daarom hier en daar oudere bomen āringenā in plaats van ze te vellen. Zo sterven de bomen staand en zorgen we voor dood hout.
Op een aantal plaatsen geven we de heide in het bos kansen door de open plekken te gaan maaien. Op sommige percelen zal aan hakhoutbeheer gedaan worden, waarbij om de 10 Ć 15 jaar bomen en struiken op 20 cm boven de grond afgezaagd worden met als doel ze weer te laten uitlopen. Deze beheervorm werd vroeger veel toegepast, omdat dit veel brandhout oplevert. Ook ecologisch is deze beheersvorm interessant. Door hakhoutbeheer krijgt de kruidlaag extra licht en dat helpt verschillende heidesoorten om zich te ontwikkelen.
De waardevolle beukendreven worden maximaal behouden zodat ze zeer oud kunnen worden. De ecologische waarde van de oude beuken is namelijk zeer groot; denk maar aan de spechten die hun nesten in de oude beuken maken. We voorzien de aanplant van een aantal nieuwe beukendreven, een verjonging en een alternatief op lange termijn voor de huidige dreven. Een bosbeheerder moet op lange termijn denkenā¦
Kansen voor meer bos
We hebben ook een vijftal ha graslanden en akkers aangekocht. Er werden afspraken gemaakt met de landbouwer die ze gebruikt. Hij zal de percelen nog vijf jaar bewerken. Daarna wil Natuurpunt er aan bosuitbreiding doen. Hierdoor zal Natuurpunt 10% van de in 2003 beoogde doelstelling voor bosuibreiding kunnen realiseren.
Natuur voor iedereen
De voorbije jaren was het bos niet toegankelijk. Natuurpunt zal een permanent wandeltraject inrichten van ongeveer 2 km, hoofdzakelijk in bestaande dreven. Aanvullend voorzien we een nieuw pad van ongeveer 300 m. Het westelijke deel van het bos zal niet permanent toegankelijk zijn. Het doel is om er voldoende rust te behouden voor ondermeer reeƫn en broedvogels.
Praktisch
- Toegang: via Ganzeplas ter hoogte van het kruispunt met Grote Ganzeplas of de Prinsenstraat (zie kaart)
- Parkeren: beperkt parkeren mogelijk langs de openbare weg
- Wandelen:
– Wandellus door het gebied: zie kaart (2 km)
– Begeleide wandeling op aanvraag bij Natuurpunt Aalter
– Geschikt voor stevige buggy’s
– Honden welkom aan de leiband - Fietsen: niet mogelijk in maar wel langs het gebied (ligt tussen fietsknooppunt 6 en 7)
Respecteer de natuur en onze algemene toegangsregels
Volg het spechtenpad!
Ontdek dit gebied met een ervaren natuurgids
Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep.
lees meerĀ over onze natuurgidsenwerking
Strek de benen!
Ontdek dit natuurgebied te voet of met de fiets. Klik op de routes hieronder en ontdek de omgeving. Je kan er ook gratis gps-tracks downloaden.
Wil je nog andere natuurgebieden ontdekken? www.npmeetjesland.be/fietsenwandel
Steun het Ganzeveld
Dankzij jouw steun kan het natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je krijgt een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro, waarmee je tot 45%Ā van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen.
Vele handenā¦
Het beheer van de natuurgebieden is voor Natuurpunt Aalter een grote uitdaging. Ook jij kan helpen bij het maaibeheer van heide, hakhoutbeheer, de bestrijding van exoten, de aanleg van het wandelpad, het plaatsen van infoborden, de inventarisatie van de natuur, evaluatie van het beheer,ā¦ Vele handen maken het werk licht. Wil je meewerken aan het Ganzeveld? Je bent van harte welkom! Geef een seintje via natuurpuntaalter@skynet.be.
Contact
Natuurpunt Aalter
Koen Martens
0476 76 05 16
natuurpuntaalter@skynet.be
www.natuurpunt.be/aalter