wandelpaden aanwezig
fietspaden aanwezig
wandelpaden aanwezig
fietspaden aanwezig
Al van op de parking krijg je een indruk van het Heidebos: je staat met je stapschoenen in het blote zand. Overal loopt prikkeldraad eindeloos langs het gebied. Aan de toegangsborden wordt duidelijk waarom: als je het poortje binnen gaat, is de kans groot dat je gallowayrunderen ontmoet. Een twintigtal dieren wandelt het hele jaar door van de ene plek naar de andere en helpt mee met het beheer.
Het wandelpad slingert door het bos en er zijn vele open plekken. Het begin van de wandeling toont de grote troeven van dit landschap: variatie en verrassingen. Na elke bocht beleef je iets nieuws, dreven met oude beuken, open stukken met struikhei of percelen beplant met dennen. De route door het bos is bovendien uitgestrekt en zo aangelegd dat je ondanks de soms tientallen wandelaars, toch het gevoel hebt alleen te zijn.
Door de afwisseling van droge naaldbossen, loofbossen, schrale graslanden, struwelen, verlaten akkers en heiden oefent het gebied een grote aantrekkingskracht uit op vlinders. Vooral de heidebiotopen zijn bijzonder waardevol. De levendbarende hagedis houdt zich hier schuil en de nachtzwaluw en wespendief broeden er.
Heel wat vogels of zoogdieren trekken eropuit als de zon is verdwenen. EĆ©n van de geheimzinnigste telgen van de duisternis is de nachtzwaluw, een insectenetende nachtvogel die verder niets gemeen heeft met onze huis- of boerenzwaluw. Hij snort bij valavond over de vlaktes en vangt met opengesperde bek foeragerende nachtvlinders. In de winter biedt het Heidebos geen voedsel, dan verblijft deze vogel in Afrika.
De nachtzwaluw is zeer gevoelig. De minste wijziging in zijn biotoop zorgt ervoor dat hij misschien niet komt broeden. Gelukkig houdt hij wel van rommel. Al wat niet opgeruimd wordt in het bos, zoals takken en omgevallen bomen, werkt erg camouflerend en daar maakt hij zijn nest. Op de laatste zaterdagavond van juni, op de midzomerwandeling, kan je van op de eerste rij genieten van die unieke vogel.
Het Heidebos staat bekend om zijn bijzondere planten en paddenstoelen. De kleine knoopzwam, het eikenbladfranjekelkje en het adelaarsvarenrijpkelkje zijn enkele in het oog springende zwammen. Als echte heideplanten vallen hondsviooltje, vogelpootje en kleine leeuwenklauw het meest op. De keizer van het Heidebos is de wespendief. Die roofvogel, die heel erg op een buizerd lijkt, blink uit in het opsporen en uitgraven van wespennesten. De boompieper valt op met zijn typische parachutevlucht wanneer hij zijn liedje ten beste geeft. Al zingend vliegt hij uit de top van een boom op, maakt en boogvlucht en valt dan als een parachute terug in een boomtop. Onmiskenbaar!
In de Tachtigjarige oorlog lag het Heidebos midden in de frontlijn. De Spanjaarden groeven er een hele reeks primitieve forten, waarvan enkel het fort Francipany nog herkenbaar is in het landschap. In de Tweede Wereldoorlog bouwde men er een vliegveld, waarvan de betonbanen nog steeds zichtbaar zijn.
In geen enkel Oost-Vlaams natuurgebied van Natuurpunt werd de laatste tien jaar zoveel werk verzet als in het Heidebos. De Amerikaanse vogelkers had er over grote oppervlakten alle inheemse soorten verdrongen. Nu schieten er nog steeds zaailingen van de bospest op, maar die worden vakkundig met de hand verwijderd. Dankzij Europese middelen kan Natuurpunt nu saaie aanplantingen van sparren en dennen omvormen tot inheems loofbos waar zomereiken en berken weer in volle glorie kunnen groeien!
Het Heidebos wordt beheerd door Natuurpunt en het grootste deel (270 van de 300 ha) van dit gebied is ook haar eigendom. De resterende oppervlakte wordt gehuurd. Bekend in het Heidebos zijn de grazende Gallowayrunderen die onderdeeldeel van het beheerplan vormen.
Respecteer de natuur en onze algemene toegangsregels
Wil je dit gebied verkennen met een ervaren natuurgids? Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep.
Ontdek dit natuurgebied te voet of met de fiets. Klik op de routes hieronder en ontdek de omgeving. Je kan er ook gratis gps-tracks downloaden.
Wil je nog andere natuurgebieden ontdekken? www.npmeetjesland.be/fietsenwandel
Dankzij jouw steun kan het natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je ontvangt een fiscaal attest voor giften vanaf 40 euro, waarmee je 45% van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen.
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt Moervaart-Zuidlede organiseert jaarlijks beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met de conservator die hieronder is vermeld.
Natuurpunt Moervaart-Zuidlede
Gert Du Cheyne (conservator)
09 345 83 33
info@heidebos.be
www.heidebos.be