wandelpaden aanwezig
fietspaden aanwezig
ruiterpaden aanwezig
toegankelijk voor rolstoel/buggy
honden toegelaten aan de leiband
wandelpaden aanwezig
fietspaden aanwezig
ruiterpaden aanwezig
toegankelijk voor rolstoel/buggy
honden toegelaten aan de leiband
Nergens in het Meetjesland is de invloed van de zee zo tastbaar aanwezig als in het Krekengebied. Vanaf de 12de eeuw drong de zee hier regelmatig binnen. Daarbij werden telkens nieuwe lagen marien en vruchtbare klei afgezet en werden geulen uitgeschuurd in het landschap. Het bewijs hiervan zie je nog altijd aan de talrijke kreken die meestal gevuld zijn met zilt (zout) water.
Vandaag is het krekengebied vooral een landbouwgebied. Er zijn echter ook nog heel wat waardevolle stukjes natuur.
In de rietlanden rond de kreken broeden typische vogels als rietzanger, blauwborst en bruine kiekendief. Veel van de graslanden zijn zilt en herbergen een typische fauna met zouttolerante plantensoorten als zeekraal, schorrezoutgras, zilte rus en zilte schijnspurrie. Vogels die in deze natte graslanden broeden zijn ondermeer grutto, tureluur, kluut en gele kwik. De kalkrijke dijken herbergen speciale plantensoorten als wilde marjolein, donderkruid, fijne ooievaarsbek, agrimonie en kattedoorn.
Er overwinteren duizenden kolganzen en grauwe ganzen in de polder, alsook honderden kleine zwanen en rietganzen. Slechtvalk, blauwe kiekendief en smelleken zijn typische overwinterende roofvogels.
Het grootste erkend natuurgebied binnen het Meetjeslands Krekengebied is het Leopoldkanaal. Het kanaal is niet enkel van belang als (ecologische) verbinding tussen de Asseneedse kreken en de kreken van Sint-Laureins. Het vormt tegelijk de hoofdslagader voor de afwatering binnen het gebied.
Het Meetjeslandse Krekengebied als volledig gebied is ongeveer 8.000 ha groot. Natuurpunt beheert er heel wat dijken, kreken, graslanden en bosjes, samen goed voor zo’n 180 hectare.
Een omvangrijk werk is het kreekherstel. In het Krekengebied liggen namelijk heel veel kreken die in de vorige eeuw werden opgevuld met baggerspecie, huisvuil of steenpuin. Natuurpunt koopt ze systematisch aan en herstelt deze kreken als het budget het toelaat.
artikel Natuurpunt herstelt kreken (2022)
DijkenĀ in beheer bij Natuurpunt:
KrekenĀ in beheer bij Natuurpunt:
Enkele graslanden in beheer bij Natuurpunt:
Bossen in beheer bij Natuurpunt:
Boomgaarden in beheer bij Natuurpunt:
Het beheer van enkele natuurgebieden werd mogelijk gemaakt dankzij samenwerking met de gemeente Sint-Laureins, gemeente Assenede en Generale Vrije Polders.
Koop het boek ‘de Meetjeslandse kreken’, boordevol informatie over de geschiedenis, het landschap en de natuur van het gebied.
Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep.
Lees meer over onze natuurgidsenwerking.
Ontdek dit natuurgebied te voet of met de fiets. Klik op de routes hieronder en ontdek de omgeving. Je kan er ook gratis gps-tracks downloaden.
Wil je nog andere natuurgebieden ontdekken? www.npmeetjesland.be/fietsenwandel
Dankzij jouw steun kan dit natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je krijgt een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro, waarmee je 45% van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen. Overschrijven kan op rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 (BIC: GEBABEBB) van Natuurpunt Beheer, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen met vermelding van ‘projectnr. 6634 Meetjeslandse Kreken’.
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt Meetjeslandse Kreken organiseert jaarlijks heel wat beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met Ć©Ć©n van de conservators.
Natuurpunt Meetjeslandse Kreken
www.natuurpunt.be/meetjeslandsekreken
Bart Vandevoorde (voorzitter en conservator)
0472 47 26 63
meetjeslandsekreken@NPMeetjesland.be
Wim Slabbaert (conservator)
09 378 52 66
secretaris@NPMeetjesland.be
Philippe Grambras (conservator)
0476 51 15 10
Philippe.Grambras@pandora.be