wandelpaden in de buurt
fietspaden in de buurt
speelbos in de buurt
wandelpaden in de buurt
fietspaden in de buurt
speelbos in de buurt
Midden in hetĀ DrongengoedbosĀ ligt een militair domein met een vliegveld, dat momenteel als burgerluchthaven wordt gebruikt.
In de bermen van en aanpalende terreinen aan het vliegveld komen uiterst waardevolle relicten voor van heide en heischraal grasland. De bodem bestaat uit stugge, ondoordringbare klei waarbij een zanderige bovenlaag plaatselijk niet of nauwelijks aanwezig is. We treffen er zogenaamde natte heide aan. De meest typische plant is de ronde zonnedauw, een zeldzaam vleesetend plantje dat groeit op zeer arme gronden. Een zeldzame dagvlindersoort van het gebied is het groentje. De heide is ook rijk aan nachtvlinders. De levendbarende hagedis is hier zeer algemeen aanwezig en de boompieper is een jaarlijks terugkerende zomergast. Verder is er nog een wilgenbosje met rijke mossenflora.
Vroeger bestond het samen met hetĀ MaldegemveldĀ echter uit āwoeste grondenā, begroeid met heide en her en der wat bomen en struiken. Herders trokken er rond met hun kudde schapen.
Met de massale bebossing sinds de 18de eeuw ontpopte het Drongengoed zich tot een winstgevend bosbouwcentrum. Zo was de heide in dit donkere bos – behalve op enkele open plekken – geen lang leven meer beschoren. Maar in de bodem van de beboste stukken behouden de zaden van de heide tientallen jaren lang hun kiemkrachtā¦.
Het militair vliegveld is eigendom van het Ministerie van Defensie en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos, in samenwerking met Natuurpunt.
Momenteel wordt er door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gewerkt op het domein.Ā De werken kaderen in het Europese LIFE-natuurherstelproject DANAH om het heide-landschap van weleer op 12 Belgische militaire domeinen te herstellen. Om de zeldzame heide in Ursel opnieuw het daglicht te gunnen, worden de naaldbomen in de strook tussen de landings- en taxibaan op het militaire vliegveld gerooid. De oude beukendreven en alleenstaande of groepjes loofbomen blijven hierbij gespaard. Daarna wordt de organische toplaag van de bodem afgeschraapt (plaggen). Hierdoor krijgt de heidezaden in de bodem voldoende licht en ruimte om zich volop te ontwikkelen. Dit heideherstel schept meteen nieuwe kansen voor zeldzame planten zoals het hondsviooltje, heidekartelblad en de ronde zonnedauw en voor vlinders waaronder de kleine ijsvogel- en aardbeivlinder.
Met deze maatregel zorgt het ANB volgens de Europese Habitatrichtlijn voor de instandhouding en uitbreiding van het – zeker in Oost-Vlaanderen – zeldzame vegetatietype āAtlantische heide en heischrale graslandenā. Het beheer van de heide zal bestaan uit regelmatig maaien en het laten grazen van schapen.
De gerooide bomen te Ursel wordt gecompenseerd op het militaire domein te Brustem (Sint-Truiden). Naast dit heideherstel voor meer biodiversiteit, blijft bosuitbreiding in het Meetjesland een belangrijke doelstelling van het ANB.
Al sinds 1999 slaan de Vlaamse overheid en Defensie de handen in elkaar om werk te maken van natuurontwikkeling op de militaire domeinen. Deze samenwerking wordt verzilverd in het Europese LIFE-project DANAH (Defensie + Agentschap voor Natuur en Bos = Natuurherstel).
(bron artikel: Patrick Verheye, ANB, 2009)
zomer 2022 – Naar aanleiding van de commotie rond de ‘kazerne van de toekomst’ die volgens enkele politiekers in het Drongengoed zou moeten komen, schreef Natuurpunt een toekomstvisie op het militair domein. Deze verscheen in het herfstnummer van het tijdschrift ‘Natuur en landschap Meetjesland’.
Wil je dit gebied verkennen met een ervaren natuurgids? Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep.
Ontdek dit natuurgebied te voet of met de fiets. Klik op de routes hieronder en ontdek de omgeving. Je kan er ook gratis gps-tracks downloaden.
Uw zoekopdracht leverde helaas geen artikelen op
Wil je nog andere natuurgebieden ontdekken? www.npmeetjesland.be/fietsenwandel
Agentschap voor Natuur en Bos
Vlaams Administratief Centrum
Virginie Lovelinggebouw
Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 73, 9000 Gent
09 276 20 53
boswachter: Hans Vansteenbrugge
hans.vansteenbrugge@vlaanderen.be
www.natuurenbos.be/drongengoed
Heideherstel op het militair domein
Patrick Verheye (Agentschap voor Natuur en Bos),Ā Natuur en Landschap Meetjesland jaargang 15 nr. 2 (2008), verscheen in licht gewijzigde vorm
Een duurzame visie voor het gebied Drongengoed
Patrick Verheye (Agentschap voor Natuur en Bos), Natuur en Landschap Meetjesland jaargang 16 nr.2 (2009)