wandelpaden aanwezig
fietspaden aanwezig
wandelpaden aanwezig
fietspaden aanwezig
De Oude Kale is de vroegere middenloop van de Durme. In de vallei vinden we naast oude, natte graslanden (meersen) ook broekbosjes, voormalige zandwinningsputten en terreinen die zijn opgespoten bij de verbreding van het Schipdonkkanaal rond 1980. Die opgespoten terreinen zijn nu geƫvolueerd naar wilgenstruweel. De reservaatspercelen liggen verspreid in de langgerekte vallei. Er zijn meer dan 1.370 soorten planten, dieren en andere organismen waargenomen.
Sinds 2010 heeft onze vereniging zwaar ingezet om de Vallei van de Oude Kale de bekendheid te geven die ze verdient. Niet enkel als natuurreservaat in functie van bloemen en de bijen, maar ook als toegankelijk wandelgebied voor jong en oud. Het draagvlak voor ons natuurgebied is daarmee enorm gegroeid.
Op avontuur door de vallei, over de hekjes
De kronkelende Kale stroomt door de vallei
Natuurpunt slaagt er sinds een tiental jaar in om het gebied stelselmatig uit te breiden en te beschermen. De Vlaamse regering nam op 4 februari 2022 een principiƫle beslissing over de Vallei van de Oude Kale. De hele vallei in Lievegem en Gent werd in een GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) als natuurgebied ingekleurd.
Niet alleen voor de soorten van vochtige hooilanden is dit goed. Het natuurgebied is de ideale leverancier van proper drinkwater en het zal ook de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering beter kunnen milderen. Niet enkel de biodiversiteit, maar heel de maatschappij heeft hier baat bij. Zelfs de landbouwsector, die nu ogenschijnlijk benadeeld lijkt door deze beslissing, zal op lange termijn mee profiteren door een verbeterde buffer tegen overstromingen en droogte.
2022: een groot deel van de Vallei is nu ingekleurd als natuurgebied (olijfgroen)
In de eerste plaats zijn de graslanden en kleine landschapselementen nu beter beschermd, ook in de stukken die Natuurpunt (nog) niet beheert. Ten tweede is door minister Zuhal Demir (op zān minst tijdelijk) een verhoogde aankoopsubsidies voorzien voor de aankoop van gebieden met natte natuurdoelen in natuurgebied. Hierdoor moeten we als afdeling zelf minder geld bijeenzoeken na iedere aankoop en kunnen we sneller groeien. En last but not least: op lange termijn zullen de hooilanden zich overal spontaan herstellen tot soortenrijke graslanden. In natuurgebieden mag een landbouwer in principe geen mest uitvoeren. Er zijn wel uitzonderingen voor de huidige landbouwers en hun opvolgers, waardoor het nog meer dan 50 jaar kan duren vooraleer het bemestingsverbod effectief ingaat. Maar laat ons hopen dat we niet zo lang hoeven te wachten.
De reservaatpercelen worden beheerd door de beheerwerkgroep Oude Kale, een team vrijwilligers van Natuurpunt De Ratel Nevele. Behalve de eigendommen van Natuurpunt is 17 hectare eigendom van de Administratie Waterwegen en Zeewezen en 1,8 hectare van de gemeente Deinze.
Het waterbeleid historisch onder de loep: een voorbeeld. De Vallei van de Oude Kale: erfgoed van wereldklasse (Wim Slabbaert, tijdschrift Natuur en landschap Meetjesland, herfst 2021)
Bereikbaarheid
Een deel van de reservaatpercelen is goed te zien van op het jaagpad voor wandelaars en fietsers langs het Schipdonkkanaal in Landegem. In een groot deel van de vallei zijn wandel- en fietspaden.
Parkeren
Wandelen
Fietsen
Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep.
Lees meerĀ over onze natuurgidsenwerking.
Ontdek dit natuurgebied te voet of met de fiets. Klik op de routes hieronder en ontdek de omgeving. Je kan er ook gratis gps-tracks downloaden.
Wil je nog andere natuurgebieden ontdekken? www.npmeetjesland.be/fietsenwandel
Dankzij jouw steun kan dit natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je krijgt een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro, waarmee je tot 45%Ā van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen.
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt De Ratel Nevele en Natuurpunt Lovendegem organiseren jaarlijks heel wat beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met de conservator.
Natuurpunt De Ratel Nevele
Alain Devreese
09 371 84 33
natuurpuntderatel@telenet.be
Natuurpunt Lievegem kern Lovendegem
Eric De Clerck
09 372 89 28
natuurpunt.lovendegem@skynet.be