In Vlaanderen verspillen we elk jaar zo’n 1 miljoen ton voedsel. Met al dit verspilde voedsel kunnen we bijna 1.500 zwembaden vullen. Wanneer we in het Meetjesland voedsel verspillen, gooien we niet enkel waardevol eten weg. We verspillen ook land, water en energie die nodig waren om het voedsel te produceren. Voedselverspilling leidt tot +- 17.000 ton CO₂-uitstoot per jaar in het Meetjesland, door de productie van het verspilde voedsel en het voedselafval. Voedselverspilling draagt dus bij tot klimaatverandering. Om de voedselverspilling in het Meetjesland terug te dringen organiseerden de Restjesredders van 2017 tot 2020 verschillende acties.
(de cijfers op deze pagina dateren van 2017)
Voedselverspilling in Vlaanderen
39% Landbouw en visserij
25% Voedingsindustrie
23% Huishoudens
8% Voedingsdiensten
5% Distributie
Tips tegen verspilling
Door voedsel correct te kopen, koken en bewaren kan je al veel restjes voorkomen. En als je toch restjes hebt? Door ze te gebruiken in restjesrecepten of in te vriezen kan je er later nog van genieten.Door voedsel te verspillen gooien we ook ons geld in de vuilnisbak. Red restjes en bespaar zo’n 200 euro per jaar.
Restjesrecepten
Wist je dat je chips kan maken van aardappelschillen? Of pesto van wortelloof? Probeer het allemaal uit via deze lekkere recepten!
- Inspiratiefiche Restjes, Voedselverlies.be
- Restjeskookboek, KVLV (nu Ferm)
- Restjesrecepten (eng.) Love Food Hate Waste
- Restjes-app, Voedingscentrum
Voedsel correct bewaren
Horen bonen en courgettes nu in de koelkast of in de berging? En waarom zijn tomaten eenzaten en leg je ze niet naast andere soorten?
- Hoe & Waar bewaar je? Voedselverlies.be
- THT- versus TGT-datum, Voedselverlies.be
- Tips over bewaren in koelkast of diepvriezer, Koelkastinorde.be
Restjes rekenen
Waarom verspillen we?
Hier kan je terecht voor cijfers en weetjes omtrent voedselverspilling bij consumenten en in de Voedselketen.