In Vlaanderen verspillen we elk jaar zo’n 1 miljoen ton voedsel. Met al dit verspilde voedsel kunnen we bijna 1.500 zwembaden vullen. Wanneer we in het Meetjesland voedsel verspillen, gooien we niet enkel waardevol eten weg. We verspillen ook land, water en energie die nodig waren om het voedsel te produceren. Voedselverspilling leidt tot +- 17.000 ton CO₂-uitstoot per jaar in het Meetjesland, door de productie van het verspilde voedsel en het voedselafval. Voedselverspilling draagt dus bij tot klimaatverandering. Om de voedselverspilling in het Meetjesland terug te dringen organiseerden de Restjesredders van 2017 tot 2020 verschillende acties.

(de cijfers op deze pagina dateren van 2017)

Voedselverspilling in Vlaanderen

39%  Landbouw en visserij

25%  Voedingsindustrie

23%  Huishoudens

8%    Voedingsdiensten

5%    Distributie

Restjes: niet alleen redden maar ook voorkomen

Waarom blijft er voedsel achter op het veld? Hoe komt het dat we thuis vaak met overschotjes zitten? Wat veroorzaakt de voedselverspilling in scholen, rusthuizen, ziekenhuizen, restaurants…?

Het is belangrijk dat we de oorzaken van de wereldwijde verspilling aanpakken, niet enkel de gevolgen. Restjes redden betekent ook voor minder restjes zorgen.

<< We moeten niet meer voedsel produceren, (ver)kopen en klaarmaken dan we op kunnen eten >>

Tips tegen verspilling

Door voedsel correct te kopen, koken en bewaren kan je al veel restjes voorkomen. En als je toch restjes hebt? Door ze te gebruiken in restjesrecepten of in te vriezen kan je er later nog van genieten.Door voedsel te verspillen gooien we ook ons geld in de vuilnisbak. Red restjes en bespaar zo’n 200 euro per jaar.

Bekijk de restjestips

Restjesrecepten

Wist je dat je chips kan maken van aardappelschillen? Of pesto van wortelloof? Probeer het allemaal uit via deze lekkere recepten!

Voedsel correct bewaren

Horen bonen en courgettes nu in de koelkast of in de berging? En waarom zijn tomaten eenzaten en leg je ze niet naast andere soorten?

Restjes rekenen

Hoeveel voedsel verspillen we ongeveer per jaar?
Waarom verspillen we?

Hier kan je terecht voor cijfers en weetjes omtrent voedselverspilling bij consumenten en in de Voedselketen.

De Meetweek

Tijdens de Europese Week voor Minder Voedselverspilling in november 2017 werd de Meetweek georganiseerd. Misschien inspirerend om hier verder mee aan de slag te gaan? Daag je vrienden, scholen, bedrijven, restaurants, … uit om hun verspilling te meten en aan te pakken.

Restjesredders op school

Om leerlingen van het 4e, 5en 6jaar secundair onderwijs bewust te maken van gezonde & duurzame voeding én de voedselverspilling op school aan te pakken, kan je bij GoodFood@School inschrijven voor het klastraject ‘GoodFood Challenge’. Leerlingen gaan de uitdaging aan om het verhaal achter hun voedsel te ontdekken. Niet door cursussen of lezingen, maar door zelf op ontdekkingstocht te gaan en de handen uit de mouwen te steken.

Met dit interactief educatief programma werk je aan gedragsverandering bij de leerlingen en een vermindering van de voedselverspilling op school, met als resultaat een lagere milieukost én een financiële besparing.